Lentezalm met basilicum aardappels

Bereidings tijd: Onbekend

Aantal: 4 personen

Ingredienten

– zeezout
– 1 zak veldsla
– 2 takjes dille
– 1 bakje basilicum
– 1 teentje knoflook
– 1 (biologische) citroen
– olijfolie extra vergine
– versgemalen zwarte peper
– 500gr nieuwe aardappelen
– mespunt gemalen venkelzaad
– 2 takjes platte peterselie
– 6el mayonaise (goede kwaliteit)
– 4 zalmfilets (haal deze wel bij de visboer en niet bij de AH )
– mespunt paprikapoeder (ik heb gerookt paprikapoeder gebruikt, maar gewoon paprikapoeder werkt ook prima)

bereidingswijze

1. Schil de aardappels en verwarm de oven voor op 200gr.
2. Neem een platte ovenschaal en leg hier de zalmfilets in. Besprenkel ze met olijfolie en strooi er peper, zout, venkelzaad en paprikapoeder over.
3. Hak de peterselie en dille fijn. Smeer de zalm helemaal in met deze kruiden zodat ze volledig bedekt zijn. Snijd de citroen door midden en leg de 2 helften in de ovenschaal erbij. Laat dit een kwartiertje staan zodat alle smaken goed kunnen intrekken.
4. Zet in de tussentijd de aardappels op in water met een flinke snuf zout en laat deze ongeveer 15 minuten koken totdat ze gaar en zacht zijn (test het door een vork erin te prikken). Giet de aardappels af en laat iets afkoelen.
5. De zalm zet je na het marineren voor 20 minuten in de oven.
6. Haal de blaadjes van de basilicum af en hak deze grof samen met de knoflook. Doe dit samen met een snuf zout en 2el mayonaise in de keukenmachine. Even kort pulseren totdat het wat fijner gehakt is. Er mogen nog wel wat grove stukken basilicum in zitten. Als je een vijzel hebt, kun je dit ook hiermee doen. Roer hierna de overige mayonaise erdoor en zet apart.
7. Als de aardappels een beetje zijn afgekoeld, snijd je ze in dikke plakken. Doe ze in een schaal en meng de basilicum mayonaise erdoor.
8. Voor het serveren leg je wat veldsla en basilicum aardappels op een bord. Dit mag best een beetje rommelig. Leg hier een stuk zalm op en knijp een beetje sap van de oven citroenen erover.

Waardering

(17 beoordelingen)