Bereidings tijd: 70 minuten
Aantal: 8
Ingredienten
– 30 ml melk
– ¼ theelepel zout
– ½ theelepel kaneel
– 1 ei, op kamertemperatuur
– 50 gram fijne kristalsuiker
– 150 gram zelfrijzend bakmeel
– poedersuiker om te bestuiven (optioneel)
– 100 gram ongezouten roomboter, gesmolten
– 350 gram verse kersen, gewassen, steeltjes eraf en ontpit*
Crumble:
– 25 gram bloem
– ¼ theelepel kaneel
– 25 gram fijne kristalsuiker
– 25 gram ongezouten roomboter, koud en in blokjes
* Dit is het gewicht na het ontpitten. Als het goed is, heb je aan 500 gram kersen genoeg.
bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Vet een springvorm van 20 cm Ø in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
3. Zeef de bloem en de kaneel boven een grote kom.
4. Voeg de suiker en het zout toe, meng door elkaar en maak een kuiltje in het midden.
5. Klop in een andere kom het ei los met de melk en de gesmolten boter.
6. Giet dit bij de droge ingredienten en meng met een houten lepel goed door elkaar tot je een dik, glad beslag krijgt.
7. Schep het beslag in de springvorm en strijk glad.
8. Verdeel de kersen erover en duw ze iets in het beslag.
9. Meng de bloem, kaneel en suiker voor de crumble door elkaar.
10. Wrijf met je vingertoppen de blokjes koude boter erdoor tot je kruimels krijgt.
11. Verdeel de crumble over de kersen.
12. Bak de cake 30-35 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant licht goudbruin is en een prikker, die je in het midden van de cake steekt, er schoon uitkomt.
13. Laat de cake zo’n 10 minuten in de vorm afkoelen. Haal als dat nodig is een mes langs de rand en verwijder de rand van de springvorm. Laat de cake verder afkoelen op een rooster.
14. Bestuif de cake voor het serveren met poedersuiker.